![](/media/lib/130/n-slon-morski-poludniowy-45cfd55e512785ebd2761c601a0cad7b.jpg)
Kto sobie przyświeca, ten zostanie namierzony
10 września 2012, 13:24W jaki sposób niestosujące echolokacji drapieżniki morskie namierzają swoje ofiary w ciemnych wodach? Wydaje się, że wykorzystują zdolności bioluminescencyjne swoich kąsków.
![](/media/lib/96/n-tran-w-kapsulce-18baac2ede7ed642dfc3eede4f0d050d.jpg)
Rybne lekarstwo na neuropatię cukrzycową
11 maja 2015, 10:30U myszy tłuszcze pozyskiwane z menhadena (Brevoortia tyrannus) pomagają poprawić kondycję nerwów uszkodzonych w wyniku cukrzycy. Przypomnijmy, że dotąd jedyną alternatywą była kontrola poziomu glukozy, która jedynie spowalniała neuropatię.
![](/media/lib/271/n-mes-aynak-a5edf1e6964141a6ed16f2ad499112b3.jpg)
Czas ani szabrownicy nie dali mu rady
17 marca 2017, 13:06W Muzeum Narodowym Afganistanu będzie można wkrótce podziwiać doskonale zachowaną figurę Buddy. Znaleziono ją w 2012 r. na stanowisku Mes Aynak w prowincji Lowgar. Gdy chińskie konsorcjum rozpoczęło kopanie olbrzymiej kopalni miedzi, okazało się, że kiedyś znajdował się tu klasztor o powierzchni 4 km2.
![](/media/lib/345/n-ser-175137e3534981cee843b7855805921b.jpg)
Ser korzystnie wpływa na insulinowrażliwość
4 kwietnia 2019, 14:58Ser może pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
![](/media/lib/6/1176393900_590443-39c1c73f6cb33fcc2403e36dc60664f4.jpeg)
Woda psuje, a mięso poprawia smak papierosów
12 kwietnia 2007, 15:25Naukowcy z Duke University Medical Center w Durham twierdzą, że po spożyciu pewnych pokarmów papierosy smakują mniej niż zwykle. Takimi pokarmami są na przykład żółty ser, brokuły i woda. Są też i takie, np. mięso i alkohol, które poprawiają smak papierosów.
![](/media/lib/55/ogniwo-77bc0435569d5b1dfa33c02aead33158.jpg)
Nowy materiał, lepsze ogniwa
2 października 2009, 15:51Nowy materiał wynaleziony na Georgia Tech może pomóc w rozpowszechnieniu się ogniw paliwowych ze stałym tlenkiem (SOFC). Urządzenia takie są w stanie produkować energię elektryczną z niemal wszystkich płynnych i gazowych substancji.
![](/media/lib/35/nasiona-lubinu-32f9c271bd819d9e8ac52d370815225a.jpg)
Mąka łubinowa dla zdrowszego serca
14 czerwca 2011, 08:55Zastąpienie, np. w chlebie czy makaronie, czterdziestu procent mąki razowej mąką z łubinu znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca - twierdzi dietetyk dr Regina Belski z Victoria University, która współpracowała z kolegami z Uniwersytetu Australii Zachodniej oraz Centre for Food and Genomic Medicine w Perth.
![](/media/lib/106/n-oko-aca0dc0c52900011b6f76ef503b8e5c0.jpg)
Mózg może się nauczyć widzieć także w wieku nastoletnim
3 lutego 2014, 12:03Badanie dzieci z wrodzoną ślepotą, które przeszły operację usunięcia zaćmy w wieku nastoletnim, wykazało, że nawet w tym wieku mózg może się nauczyć wykorzystywać nieznany dotąd zmysł.
![](/media/lib/198/n-laboratorium-0455475b47864a263589d2c7e8036cc1.jpg)
Robot testuje zestawy kilkudziesięciu substancji naraz
23 września 2015, 06:18Na Uniwersytecie w Uppsali powstał system robotyczny, który pozwala na testowanie połączeń kilkudziesięciu potencjalnych leków przeciwnowotworowych naraz. Dzięki temu można szybko znaleźć optymalne zestawy.
![](/media/lib/218/n-1171631908_530377-521f3e65a5325163996977639f129619.jpeg)
Kto je pikantnie, ten mniej soli i ma niższe ciśnienie
31 października 2017, 14:38Najnowsze chińskie badanie wykazało, że osoby, które lubią pikantne jedzenie, jedzą mniej soli i mają niższe ciśnienie.